Yılların Tecrübesiyle Hizmetinizdeyiz!

Merhaba! Hoşgeldiniz

Yılların Tecrübesiyle Hizmetinizdeyiz!

Merhaba! Hoşgeldiniz

Yılların Tecrübesiyle Hizmetinizdeyiz!

Merhaba! Hoşgeldiniz

Yılların Tecrübesiyle Hizmetinizdeyiz!

Merhaba! Hoşgeldiniz

965+

Tecrübe

KURUMSAL

Terzi fatih || Kurumsal

TERZİ FATİH 

"HER TÜRLÜ TAMİRAT VE TADİLAT İŞLEMLERİ TARAFIMIZCA ÖZENLE YAPILIR"
Terzi Nedir? Terzi Ne Yapar? 

Her türlü tekstil ürününü işleyen ve insanların giyebileceği giyim aracı haline getiren kişiye Terzi denir. Yalnızca giyim ve kuşam ile ilgili değil, ev tekstili ürünlerinin hammaddesi olan kumaşları da kullanılabilir hale getirir. İnsanların kullandığı birçok aksesuarı da biçimlendirir.

Terzi Kimdir?

Terzi bir esnaftır. Hem dikişçiler hem de terziler tekstil sektöründe çalışır. İşleri; çeşitli kumaşlardan kıyafet dikmeyi, tamir etmeyi ve düzenlemeyi içerir. İki meslek grubu arasında çok küçük bir fark olsa da, aslında her iki mesleğin de görev ve sorumlulukları genelde aynıdır.Peki ama terzilik ilk olarak ne zaman ortaya çıktı?

İlk terzi kimdir; Terziliğin tarihçesine bir bakış!

Kıyafet, medeniyetin gelişmesindeki en önemli etkenlerden bir tanesidir. Eski çağlarda ilk insanlar, ateşin bulunması ile birlikte çiğ et yemekten kurtulmuştur. Aynı zamanda, avladıkları hayvanların derilerinden kıyafet yapmışlardır. İlk terzi bu şekilde ortaya çıktı denilebilir.

Hayvanları avlayan ve etlerini pişirerek yemeyi öğrenen insan, avladıkları hayvanların kemiklerinden de iğne benzeri eşyalar meydana getirmiştir. Bu hayvanların derilerini de kullanarak, kıyafet yapmayı öğrenmiştir.

Bu bilgilere göre ilk terzi kimdir sorusuna, ilkel insanlardır cevabını verebiliriz.

Madenlerin bulunmasından sonra, insanoğlu maden çağını başlatmıştır. Aynı zamanda günlük yaşamda kullanılan kıyafetlerde de büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Artık kemikten yapılan iğnenin yerini, bakır ve bronzdan yapılan iğneler almıştır.

yüzyılda ise dünya genelinde, terzilik önemli bir meslek haline gelmiştir. Terziler kralların ve padişahların kıyafetlerini tasarlamaya ve dikmeye başlamışlardır.

Günümüzde ise bu sanat hala değerini korumaktadır. Her ne kadar gelişmiş tekstil makinelerinin etkisi ile terziliğin önemi azalsa da, hala özel kıyafet diktirmek isteyen insanların bir numaralı tercihi konumundadır.

Bir giysi yapmaya teşebbüs etmiş olan herkesin çabucak anladığı şey, nihai ürün için en önemli unsur olan giysinin, vücuda ne kadar iyi oturduğudur. Terzilik; kıyafetlerin tasarlanması, uydurulması, üretilmesi ve sonuca ulaştırılması sanatıdır. 1297 yılında ilk kez Oxford sözlüğüne giren “Terzi” kelimesi, Fransızca kesmek anlamına gelen “Tailler” kelimesinden gelmiştir. Latince “Sartor” kelimesi terzi için kullanılmış ve anlamı da “ giysileri yamayan ve onaran kişidir “. İngilizce ’deki, terzi işi ısmarlama giysilerle alakalı şeyler için kullanılan “Sartorial” kelimesi de buradan türemiştir.

Butik Terziler

Genel anlamıyla butik, giyim ya da süs eşyası satılan küçük yerlerdir. Terzilerinde özel dikim tasarımlarını sergiledikleri dükkanlarını, terzi butik olarak değerlendirebiliriz. Özel müşterilerine hazırladıkları tasarımların bir kopyasını, dükkanlarında sergilerler ve daha çok müşteri kazanmaya çalışırlar.

Bilindiği üzere özel tasarımlar he zaman için talep görür. Tabi ki bahsettiğimiz bu durum moda tasarımcılığından farklıdır.

Eski ve yeni terzi dükkanı

Birçok meslek dalı kaybolmaya yüz tuttu. Ancak terziliği bu meslek dallarından saymak haksızlık olacaktır. Eski terzi dükkanı, birkaç metrekare ve binaların altında bulunurdu.

Aslında yeni terzi dükkanlarının da farklı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak tekstil sektörünün gelişmesi ile birlikte, terzilik mesleğinin biraz sıkıntıya girdiğini söyleyebiliriz.

Yine de şıklığından ve zarafetinden ödün vermeyen elit insanların, özel dikim elbiselere ilgisi sayesinde, birçok terzinin hala iyi kazandığını söyleyebiliriz.

Ayrıca tadilat ve onarım taleplerinin de çok olduğu günümüzde, terzilere hala ihtiyacımız var ve gelecekte de olacak gibi görünüyor.

Terzi malzemeleri nelerdir?

Kıyafet türlerinin gelişmesi ile birlikte, terzilik mesleğinde kullanılan malzemelerde gelişme göstermiştir ve çeşitlenmiştir. Günümüzde, terzilerin kullandığı birçok malzeme bulunmaktadır.

Dikiş gereçleri dünyasında yönünüzü bulabilmeniz ve bu eşyaların ne işe yaradığını anlayabilmeniz için, size bu yeni başlayanlar rehberini, mahalle terzinize başvurmadan önce kontrol edebilmeniz için hazırladık.

Bu malzemeler;

Prova mankeni

En çok kullanılan terzilik malzemelerinden bir tanesidir. Özel dikim kıyafetlerde ölçü almak için kullanılır. Yakın zamanda plastik aksamlı cansı terzi prova mankeni kullanılıyordu. Ancak günümüzde, özellikle tekstil firmaları, belirli ücret karşılığında canlı mankenleri kiralıyorlar.

Ütü

Osmanlı zamanında buharlı ve kömürle çalışan el ütüleri, terziler tarafından kullanılıyordu. Ancak günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte terzi ütüsü evrimleşti diyebiliriz.

Yaklaşık olarak 3,5 litre su kapasitesine sahip olan profesyonel ütüler, iki parçadan oluşuyor. Ütü ve buhar kazanı deposu…

Buhar kazanının gücü 1250 Watt ve ütüye bağlantılı olarak çalışıyor.

Profesyonel ütülerin çalışma süresi 4,5 saat ve buhar basıncı ise 2,5 bar civarında. Biz burada genel olarak terziler tarafından kullanılan el ütülerinden bahsediyoruz.

Tekstil firmalarında kullanılan ve zamandan tasarruf sağlayan yeni modeller de bulunuyor. Press ütü diye de adlandırılan bu ütülerde yalnızca, ütülenecek kıyafetler dikiş hizalarından makineye yerleştiriliyor ve birkaç yerleştirmeden sonra ütüleme işlemi tamamlanmış oluyor.

Metre (Mezura)

1,5 ve 2 metre ölçülerinde olan ve terzilerin en çok kullandıkları malzemelerdendir. Halk arasında mezura olarak da bilinir. Ahşap olan modelleri de vardır.

Ahşap olan terzi metresi modelleri de plastik aksamlı olanlar kadar çok kullanılır. İnşaat sektöründe kullanılan şerit metreler de günümüzde terziler tarafından kullanılmaktadır.

Yüksük

Metalik renkte ve çelikten imal edilmiş bir malzemedir. Geniş iç hacminden dolayı, bütün parmaklara uyumludur, ancak genelde işaret parmağında kullanılır. Elde yapılan dikişlerde, iğnenin işaret parmağına batmaması için kullanılır.

Terzi yüksüğü, sert ve esnek plastik malzemeden olanları da vardır.

Biçki masası

Masa ayakları 40 x 40 profilden imal edilen, masa yüzeyi suntadan olan masadır. Terzilerin kumaşları kesmek için kullandığı terzi biçki masası, yakın zamanda tamamen ahşap malzemelerden üretiliyordu.

Yeni nesil biçki masalarında ise sunta malzeme kullanılıyor ve suntaların sivri kenarları plastik aksamlar ile kaplıdır. 180 santimetre boya sahip olan bu masaların yüksekliği ayarlanabiliyor. Eğer istenilirse yükseklik özel imalat olarak sipariş verilebiliyor.

Bireysel olarak çalışan terzi esnafları ve konfeksiyon atölyeleri tarafından kullanılır.

Dikiş makinesi

Sağ tarafında elle döndürülen tamburasından, ayakla çalıştırılan aparatına kadar eski dikiş makinesi modelleri neredeyse kalmadı. Yerini yeni dijital göstergeli ve tamamen otomatik olan makinelere bıraktı.

Eski dikiş makineleri, günümüzde evde ek iş yapan hanımlar tarafından kullanılıyor. Hatta bu tür eski makinelerin neredeyse kalmadığını söyleyebiliriz.

Profesyonel tip ya da sanayi tipi diyebileceğimiz modeller ise çeşitlilik arz ediyor. Genel olarak son çıkan modellerin özelliklerinden bahsedecek olursak;

3 milimetre ip uzunluğuna sahip ve çift bıçak sistemli,

Kapalı kartel teknolojisine sahip,

Tamamen elektronik olan tokatlama sistemi,

Dricet Drive Servo özelliği olan motor teknolojisine sahip,

Enerji tasarrufu özelliği sergileyen,

Otomatik olarak iplik kesme aparatı bulunan,

Özelliklerinin bulunduğunu söyleyebiliriz.

Kumaş kesim makası

Nikel kaplama ve paslanmaz özelliğe sahip, terzi kumaş kesim makası, kumaşın üzerinde kayma özelliğine sahiptir. Terzilerin en çok kullandığı malzemelerden olan terzi makası, 18 santimetre ebatlarındadır.

Yukarıda saydığımız tüm bu malzemelerin dışında; işaretleme sabunu, ayna, model dergileri, rulet, tel fırça v.b. gibi malzemeler de terzilerin kullandığı malzemelerdendir.

 


Terzi fatih, Ankara bölgesinde Terziler alanında uzmanlaşmış bir firmadır. Mamak en yakın terzi , Mamak terzi , Saime kadın mahallesi terzi, Tadilat terzisi, Perde dikimi, Tuzlu çayır terzi, Dikimevi terzi ve Nevresim dikimi gibi anahtar kelimelerle ilgili projelerimizle tanınırız. Yıllardır Nevresim dikimi Terziler hizmetlerini müşterilerimize sunmanın gururunu yaşamaktayız.

Terzi fatih, Ankara bölgesinin yerel pazarını iyi anlar ve müşterilerimize özel Mamak en yakın terzi , Mamak terzi , Saime kadın mahallesi terzi, Tadilat terzisi, Perde dikimi, Tuzlu çayır terzi, Dikimevi terzi ve Nevresim dikimi gibi hizmetler sunar. Lokal uzmanlık, müşteri memnuniyetini her zaman önceliğimiz haline getirir. Her projemizi titizlikle ele alır ve en yüksek kalite standartlarını karşılamak için çalışırız.

Eğer Terzi fatih ile Terziler hizmetlerinden faydalanmak veya daha fazla bilgi almak isterseniz, lütfen aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanarak bizimle iletişime geçin:

HİZMETLER

Terzi fatih || Hizmetlerimiz

“ Hizmetlerimizle ilgili içerik hazırlanyor... “
FOTO GALERİ

Terzi fatih || Foto Galeri

VİDEO GALERİ

Terzi fatih || Video Galeri

“ Video Sayfası Hazırlanıyor. “


Terzi fatih


Yetkili: Fatih KARACA
Gsm: 0536 963 26 23
Telefon:
Adres: Terzi Fatih, Saimekadın, 11, Cami Sk., 06620 Mamak Ankara
E-Posta:
Websitesi:

Bizi Tercih Eden Firmalar

"Güvenilir ve yenilikçi yaklaşımlarıyla öne çıkan bir iş ortağı olarak, bizi tercih eden firmalar arasında yer alıyorlar."

Hemen Ara
WhatsApp
Yol Tarifi Al
Biz Arayalım